En lun sensommeraften i august samledes en større gruppe historieinteresserede deltagere til en byvandring, der både foregik til fods og i bilkortege gennem de små sønderjyske landsbyer Over Geestrup og Neder Geestrup. Arrangementet var organiseret af Lokalhistorisk Forening, og med Geestrup som udflugtsmål blev rækken af byvandringer ført videre. Valget af Geestrup skyldtes især, at guiden Jens Lautrup havde et særligt forhold til området og derfor kunne belyse dets historie med en personlig vinkel.
Guiden, foreningens formand Jens Lautrup, bød os velkommen med en stemme præget af erfaring. Han er opvokset på gården Meldkjær i Over Geestrup, en gård der har været i familiens eje gennem generationer. Jens og hans kone Christa er nu bosat i Toftlund, mens slægtsgården Meldkjær bebos i 10. generation af deres datter og hendes familie. Over Geestrup og Neder Geestrup er ikke bare landsbyer; de er levende kapitler af historie, hvor hver sten, hver mark og hvert hus har sin egen fortælling, lod Lautrup os forstå.
En rejse gennem landsbyernes historie
Vandringen begyndte ved foreningshuset i Agerskov, hvor Jens Lautrup udleverede kort til deltagerne med de destinationer, der skulle besøges i løbet af de kommende timer.
Jens førte os derefter langs de snoede veje gennem landsbysamfundet, der er adskilt af Bovvejen. Han pegede på gamle gårde og husmandssteder, der tidligere var ejet af lokale familier, men som nu ofte bebos af tilflyttere fra Holland, Polen, Tyskland og andre egne af Danmark. Han fortalte også om landsbyskolen i Geestrup, der blev bygget i 1888 og lukket i 1960’erne. Herefter blev eleverne fra Geestrup undervist i den daværende skolebygning på Præstegårdsvej i Agerskov, indtil de i 1968 blev flyttet til den nybyggede Agerskov Skole. Geestrup er en del af Agerskov Sogn, har postnummer Toftlund og ligger i nærheden af landsbyerne Branderup og Rurup.
Fabrikant Aage Jørgensen fik i 1966 grønt lys fra myndighederne til at opføre en fabrikshal på det tidligere skoleområde. Her etablerede han en skjortefabrik, som blev en vigtig lokal arbejdsplads i de følgende år. Fabrikken var et eksempel på, hvordan landsbyens bygninger blev tilpasset til nye tider og formål, samtidig med at de bevarede forbindelsen til fortiden. Efterfølgende har bygningen været brugt til flere formål, herunder som en flagfabrik og et kræmmermarked. I dag er den hjemsted for en motorcykelklub. De historieinteresserede fik ikke adgang til området, men Jens Lautrup vakte gamle minder til live ved et stop ved en markant gård i nabolaget til den tidligere landsbyskole i Neder Geestrup.
Den røde gårdbygning, med indkørsel fra Bovvej og Geestrupvej, blev i 2024 købt af Klaus Rahbæk Andersen fra Roost af Anneke og Pieter Visser. Tidligere blev gården drevet af Hans Frederik Riis og Birthe Riis, og efterfølgende af Merete og Poul Justesen. Gården har tilhørt slægten Lund i flere århundreder. I 1868 blev over 100 hektar jord fraskilt til oprettelsen af den nuværende Østergaard. Gården oprettede derefter en kvægbesætning og begyndte opdræt af Belgierheste. I 1937 brændte gården, og dyrene omkom, men gården blev genopbygget, og Kristian Lund overtog driften året efter. Han havde en stor interesse for opdræt af Belgierheste, men økonomiske udfordringer betød, at han måtte sælge gården i 1969 til Hans Frederik Riis.
Forinden dette stoppested havde deltagerne hørt om centrale steder og kendte familier i Geestruplund, herunder kyllingefarmen og murermester Svend Sørensens ejendom. Den nu afdøde murermester har blandt andet opført nogle af staldbygningerne på den nærliggende og førnævnte Østergaard. Ejerne af Østergaard, Hans Christian Hansen, overtog den fædrene gård i 1997, hvor han bor sammen med Inge Nørgård og parrets to børn. Gården drives som et malkebrug. Hans Christian Hansen supplerede Lautrups beretning og fortalte om gårdens historie, mens han viste en af de gamle fæsteprotokoller frem. Bøgerne har i over hundrede år dokumenteret aftalerne mellem gårdejerne og deres medarbejdere.
Fra fortid til nutid
Jens Lautrup understregede, at selvom meget har ændret sig, er der stadig en stærk forbindelse til fortiden. Mange af de gamle traditioner, som høstfest og Sankt Hansfest, forsøges holdt i hævd gennem personlig indsats fra dem, der kender området bedst, og lokalhistorien lever videre i de små fortællinger, som Jens delte denne aften. De små, nære fællesskaber, der engang definerede landsbylivet, er blevet udvidet med nye tilflyttere og moderne anvendelser af gamle bygninger.
En afslutning på Meldkjær
Vandringen sluttede i Over Geestrup, hvor et forhenværende teglværk og et gammelt tingsted fandt plads i Lautrups historiefortælling. Afslutningsvis inviterede Jens Lautrup til gården Meldkjær, der har været i slægtens eje siden 1687 og oprindeligt var placeret cirka 600 meter øst for den nuværende beliggenhed, og bød deltagerne på kaffe og kage, stillet til rådighed af foreningen. Snakken gik livligt rundt om bordene i gårdens hyggelige lade.
Som aftenen skred frem, og mørket sænkede sig over Geestrup, reflekterede deltagerne over det, de havde hørt og set – et liv i forandring, hvor gamle traditioner stadig har betydning, selvom meget er forandret. Med en kop kaffe i hånden kunne man næsten mærke historiens nærvær, som Jens Lautrup så levende havde formidlet denne aften.