En ny bog og en tilhørende udstilling skal på turné i Tønder Kommune i forbindelse med markeringen af 100-året for genforeningen. Tønder: Torsdag den 30. januar ser en ny bog og en udstilling dagens lys i Schweizerhalle i Tønder. Det er de lokalhistoriske arkiver i Tønder Kommune, der har samarbejdet om at lave bogen og udstillingen, der skal bidrage til markeringen af 100-året for genforeningen i 1920. Bogen består af bidrag fra arkiverne, der hver især efter eget valg, ud fra kilder og materiale i deres arkiver, fortæller de historier fra afstemningstiden og genforeningen, som er de mest vigtige, interessante og spændende fra hvert arkivs lokale område. På den måde fortæller Arkivsamvirket historien om, hvordan afstemningen og genforeningen foregik i Tønder Kommune, og hvilken betydning den havde for dem, der boede i området i på det tidspunkt. Gode historier Der er mange gode historier om en særlig begivenhed, blandt andet kongens besøg i juli 1920, efter at Sønderjylland havde stemt sig hjem, men også om, hvordan afstemningen foregik på afstemningsdagen, om hvordan de stemmeberettigede rejste hjem for at stemme, om hvordan afstemningen satte streg under, hvor man hørte til – alt sammen illustreret med mange fine fotos. Udstilling og bog går hånd i hånd Bogen matcher en udstilling om genforeningen i Tønder Kommune, hvor historierne fra bogen også findes, om end i kortere udgave. Udstillingen er blevet til på samme måde som bogen – med bidrag fra hvert af arkiverne i Tønder Kommune. Udstilling og bog supplerer hinanden, så bogen følger med, der hvor udstillingen vises. Udstillingen vises ved arrangementer og aktiviteter over hele Tønder Kommune i 2020 – og selvfølgelig også til Tønder Kommunes store folkefest i flyhangaren på Zeppelinbasen den 27. juni 2020. Ved præsentationen i Schweizerhalle vil der blive sunget, som der blev det i 1920. Derfor har Arkivsamvirket genoptrykt en original sangbog fra 1920, som blev brugt i Toftlund. Den skal der synges fra på dagen og ved arrangementer og aktiviteter rundt omkring i Tønder Kommune i 2020 for at markere 100-året for genforeningen. Alle er velkomne til den 30. januar klokken 14 i Schweizerhalle, og tilmelding er ikke nødvendig.

Den årlige bustur

Onsdag den 19. går turen til Horsens. Vi skal først besøge det gamle statsfængsel, som nu er indrettet til museum.
Dernæst kører vi til Industrimuseet, hvor vi som det første spiser vores medbragte madpakke, leveret af Agerskov Kro,derpå 1,5 time til at se museet.
Vi anbefaler at man før turen, på nettet, læser om begge museer.
Opsamling på p-pladsen ved Agerskov Hallen kl. 08.30, forventet hjemkomst ca. 17.00, pris 300.00 pr. person – afregning i bussen.
Tilmelding senest den 1. juni, til 2991 7483 eller 4158 1934
Der er først til mølle princippet….

Plancher om 1. verdenskrig

I dag, den 3. i 4. , havde arkivet besøg af 2 ottende klasser fra Den Kristne Friskole. De hørte om, hvad et lokalhistorisk arkiv er for en størrelse. Hvad vores formål er, hvad vi egentligt laver.
De studerede også de plancher, vi har angående 1. verdenskrig. Også valgplakaterne ( de små), fik de en forklaring på, fra deres lærer.
Det var et godt besøg.

Velkommen til Lokalhistorisk Forening for Agerskov Sogn

Sidebemærkning

Velkommen til Lokalhistorisk Forening for Agerskov Sogn

En kreds af interesserede beboere oprettede den 23. maj 1991 Lokalhistorisk Forening for Agerskov Sogn. Samme år blev Agerskov Lokalhistoriske Arkiv stiftet.

I årenes løb har foreningen og arkivet haft til huse forskellige steder i Agerskov.
Vores adresse er: Bytoften 34, 6534  Agerskov.
Vi har foruden arkivet, en læsesal med 10 pladser, et køkken, et kontor og forskellige disponible rum.

Arkivet har åbnet hver tirsdag fra 15-17, eller efter nærmere aftale med arkivleder Niels Baunsgård, tlf. 74835120, mail:  nbbovlund@hotmail.com

Alt modtaget materiale, behandles fortroligt og efter arkivlovens regler.


.